Βιογραφία

Η Αλίκη Βουγιουκλάκη (20 Ιουλίου 1934 - 23 Ιουλίου 1996) ήταν Ελληνίδα ηθοποιός του κινηματογράφου και του θεάτρου και θεατρική επιχειρηματίας, που φοίτησε στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου. Υπήρξε μία από τις πιο εμπορικές και πιο δημοφιλείς Ελληνίδες ηθοποιούς.

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Το πλήρες όνομά της ήταν Αλίκη-Σταματίνα Βουγιουκλάκη. Πατέρας της είναι ο πρώην νομάρχης της Αρκαδίας και νομικός, Ιωάννης Βουγιουκλάκης, όπου σκοτώθηκε απ' τους αντάρτες με βασανιστικό τρόπο θεωρούμενος ως συνεργάτης των Ιταλών και των Γερμανών. Αδερφός της είναι ο σκηνοθέτης και παραγωγός Τάκης Βουγιουκλάκης. Υπήρξε σύζυγος του, επίσης ηθοποιού, Δημήτρη Παπαμιχαήλ] (1965-1975) με τον οποίον απέκτησαν ένα γιο, τον Παπαμιχαήλ. Έκανε ένα δεύτερο γάμο το 1980 με τον Κύπριο επιχειρηματία Γιώργο Ηλιάδη.

Η Αλίκη Βουγιουκλάκη έκανε το ντεμπούτο της στο θέατρο το 1953 με το έργο Κατά Φαντασίαν Ασθενής του Μολιέρου. Τον επόμενο χρόνο πραγματοποίησε το κινηματογραφικό της ντεμπούτο με την ταινία Το Ποντικάκι. Ακολούθησαν 41 κινηματογραφικές ταινίες οι περισσότερες των οποίων έγιναν τεράστιες εισπρακτικές επιτυχίες και κατάφεραν να εκτινάξουν την καριέρα της στα ύψη και να της δοθεί ο χαρακτηρισμός «Εθνική Σταρ».

Το 1960, της απονεμήθηκε το Βραβείο ερμηνείας Α΄ Γυναικείου ρόλου στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης του 1960 για την ερμηνεία της στην κινηματογραφική ταινία Μανταλένα, σε σκηνοθεσία Ντίνου Δημόπουλου.Γνωστός/η γιαluHTc1   luHTc1    luHTc1   luHTc1


luHTc1   luHTc1    luHTc1   luHTc1